Cumhuriyet Halk Partisi Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu’nun Beykoz Belediye Meclisine vermiş olduğu soru önergeleri orjinal şekliyle aşağıdadır.
1-
” BEYKOZ BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA
5393 sayılı Belediye Kanunu, belediyelere çevrenin korunmasına yönelik bazı görevler yüklemiştir. Bu kapsamda ambalaj atıklarının toplanması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak belediyelerin temel görevlerinden biri ve imtiyaz hakkıdır.
Belediyeler, Kanun’la verilen bu görevi kendileri gerçekleştirebileceği gibi sözleşme imzaladıkları çevre lisanslı veya geçici faaliyet belgeli toplama ve ayırma tesisleri aracılığıyla da yerine getirebilmektedir. Bu durumda sözleşme imzalanan tesisler katı atıkların toplanmasını ve ayrıştırılmasını sağlarken geri kazanım yolu ile gelir elde etmiş olmaktadırlar.
Aynı zamanda gelir getirici bir faaliyet olan ambalaj atığı satış işininSayıştay raporlarında da izah edildiği üzere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde ihale yoluyla yapılması gerekmektedir.
Sorumluluk alanındaki ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyaz; ilgili bütün hizmetler sonuçları itibariyleyerel idareler için gelir getirici faaliyetlerdir.
**idare 2021 yılında ambalaj atıklarının satışı için ihale yapmışmıdır?
**Bu ihalenin tarihi ve tutarı nedir?
**2021 yılında kaç ton karışık ambalaj atığı satışı yapılmıştır?
**Karışık ambalaj atığı satışının kilogram bazında birim fiyatı ne kadar belirlenmiştir?
**2020 yılında piyasa şartlarında kilogramı, ortalama en az 45 kuruştan 7000 ton karışık ambalaj atığının satış fiyatı 3 milyon 150 bin lira olarak hesaplanmasıgerekirken,idare aynı içeriğe sahip ,kilogramı 26 kuruştan 7000 ton karışık ambalaj atığının satış fiyatını 1 milyon 820 bin lira olarak belirlemiş midir?
**Kilogram başına belirlenen fiyat ,piyasa ortalamasından yaklaşık %50 ile %70 arasında neden düşük belirlenmiştir?
**Kilogram fiyatları idarenin 3 Ekim 2019 tarihinde yapmış olduğu satışın dahi altında neden kalmıştır?
**İdarenin ambalaj atığı satışından 2019,2020 ve2021 yılları arasında elde ettiği gelir nedir?
**Rüzgarlıbahçe mahallesinde bulunan gerek ilçe sınırları dahilinde ambalaj atıklarının toplanıp depolandığı, gerekse ilçe sınırlarında kağıt toplayıcılarının toplayıp bir bedel karşılığında bu depo işleticilerine satmış olduğu ambalaj atıklarının depolandığı alanı işleten gerçek veya tüzel kişi kimdir? Gelir getirici olan bu faaliyet hangi şartlarla ve hangi kanuni dayanak ile devredilmiştir?
5393 sayılı belediye kanununun 26.maddesinde izah edildiği üzere yukarıda belirttiğim sorularımın belediye başkanlığı makamınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim. “
2-
” BEYKOZ BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA
17.05.2021 tarihli meclis birinci birleşiminde “Buz Beykoz spor Kulübü” hakkında sormuş olduğum sözlü soru önergeme istinaden, idare 15/06/2021 tarihinde vermiş olduğu cevabı yazısında bahsi geçen kulübe ayni ve nakdi bir kaynak aktarımının söz konusu olmadığını belirtmiştir.
Fakat Belediye başkanımız Ekim ayı bütçe görüşmelerinde tutanaklarda da görüleceği üzere “Ben futbolu çok seviyorum birçok futbol kulübümüzde var Beykoz’da. Onlara desteğimiz de sonsuz,tesis anlamında,malzeme anlamında. Hatta zaman zaman nakdi anlamda desteğimiz sonsuz. Onu kulüplerimiz alıp götürecek,diğer branşlarda da belediye. Şuan liglerde mücadele eden kardeşlerimiz var. İşte hentbol, buz hokeyi,karate,tekvando,valeybol,kadınlar,kızlarımız, şimdi ikinci ligden başlıyorlar. ”
İlgili müdürlüğün önerge cevabında ayni ve nakdi yardımın söz konusu olmadığını belirtmiş olmasına karşın, sayın başkan konuşmasında ,idare olarak desteklediklerini belirterek buz hokeyi takımına sahip çıkmıştır.
**17 Mayıs 2021 tarihli 1.birleşiminde sormuş olduğum soruyu yineliyorum Buz Beykoz takımının hangi harcamaları Beykoz Belediyesi tarafından karşılanmıştır? Beykoz Belediyesinin bu takıma aktardığı tutar nedir ?
**Spor kulüplerine yapılan destekler ayni ve nakdi kaynak aktarımının dışında, bireysel sporcu sponsorluğu, spor takımlarının sponsorluğu veya spor organizasyonları sponsorluğu biçiminde de olabilmektedir.
Aynı zamanda Beykoz Belediyesi’ne ait logoyuda kullanan kulübe veya söz konusu müsabakaların yapıldığı lige idarenin sponsor olduğu bir alan var mıdır?
**Sponsorluk olarak ödediği ücret ne kadardır?
5393 sayılı belediye kanununun 26.maddesininde izah edildiği üzere yukarıda belirttiğim sorularımın belediye başkanlığı makamınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim.”