Cumhuriyet Halk Partisi Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Cemal Satalağlu, meclis konuşmasında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Sataloğlu; yangınlarda ve sel facialarında yaşamını kaybeden vatandaşlara baş sağlığı dileyerek başladığı konuşmasında “Belediye yönetimine yaşadığımız afetlerde yardım konusunda göstermiş oldukları hızlı refleks ve duyarlılıkları için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Beykoz Belediyesi 2021 yılında ilçe belediyeleri bütçe büyüklüğü sıralamasında ilk 10’da yer aldığını vurgulayan Sataloğlu, “5018 sayılı kanunun 30.maddesi hükümleri doğrultusunda Beykoz Belediyesi’nin 2021 yılına ilişkin ilk 6 aylık uygulama sonuçları açıklandı. 2021 yılının ilk altı ayına ilişkin gider gerçekleşmesi 187 milyon 992 bin lira. İlk altı ayda mal ve hizmet alımı gideri bir önceki yıla göre %12 artarak 140 milyon 510 bin liraya ulaşmıştır. İlk altı ayda gerçekleşen giderin toplamı ise 187 milyon 992 bin liradır. Gerçekleşen gelir ise 208 milyon 565 bin liradır.” şeklinde konuştu.
Beykoz Belediyesi’nin bütçesinin mali analiz yorumlarını bütçe ayında daha ayrıntılı konuşmak istediğini dile getiren Sataloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Değerli belediye meclis üyeleri,
2021 yılının ilk 6 ayında hizmet veya mal alımları hakkında sözleşmesi yapılan bazı ihalekonuları ile ilgili öncelikle bilgi vermek istiyorum.
-3 ay süreli iş makinesi ve araç kiralaması için 6 milyon 937 bin lira
-Beykoz’un bitki örtüsünün tespiti ve verilerin toplanması işi için 386 bin 850 lira,
Yeni yönetim göreve geldikten sonra Beykoz sempozyumu adı altında çalışmalar yaptı ve sonra gittiniz tarım çalıştayı yaptınız. Faaliyet alanı mimarlık ve mühendislik olan bir firma aracılığı ile Beykoz’un bitki örtüsünün tespit edilmesi için 386 bin 850 lira +KDV ile sözleşme yaptınız.
Beykoz köylerinde ilgili müdürlük personelinin sahada gezip halk ile konuşmasını , araştırma yapmasını ve çıkacak sonuçların raporlaştırılmasını neden yeterli görmüyorsunuz da, mimarlık mühendislik firmasından hizmet alımı gerçekleştiriyorsunuz.Önümüzdeki dönemlerde hazırlanacak bu raporun belediye meclis kürsüsünden okunmasını bekleyeceğim.
–Beykoz’un 1.ve 2.bölge park ve yeşil alanlarının revizyon ve çevre düzenlenmesi yapım işi için yaklaşık 2 yıl süreli işi için toplam 48 milyon 255 bin lira,
–Beykoz ‘un 1.ve 2.bölge mevcut cadde ve sokaklarının bakım onarım işi yaklaşık 10 ay süreli iş için toplamda 18 milyon 503 bin lira ile sözleşme yapılmıştır. Aynı ilçe merkezli, aynı sokakta ve aynı binada karşılıklı 2 dairede faaliyet gösteren iki firmanın birisi birinci bölge işini almış, diğeri ikinci bölge işini almış.
–Organizasyon hizmeti alım işi olarak yaklaşık 1 yıl süreli iş için 12 milyon 840 bin lira ile sözleşme imzalanmıştır. 2018 yılı sonunda bankadaki para 414 milyon lira idi,2019 yılı sonunda 330 milyon lira, 2020 yılında ise bankadaki para172 milyon liraya düşmüştü.”
“2021 yılı için bankadaki paranın sıfırlanıp sıfırlanmadığını yılsonunda göreceğiz.”
“ Otopark sorununu çözeceğiz dediniz 5000 araç kapasiteli otopark yapılmasını ön görürken ,2021 yılının ilk 6 ayısonunda sadece100 araç kapasiteli otopark yaptınız.Kaldı 2,5 seneniz.”şeklinde konuşan Sataloğlu,
“Beykoz’da otopark sorununu çözmek bir yana artıran yönetimsiniz. Yol genişliği kadar kaldırım yaparak trafiği artıran belediye yönetimiolarak tarihe geçeceksiniz.”dedi.
Sataloğlu, Kavacık’taki kaldırım çalışmalarına dikkat çekerek, belediyenin kaldırımları yaparken yolu daralttığını ve var olan trafik sorununun giderek arttığını ifade ettiç.
“Bu çalışmaları yaparken, esnafa sordunuz mu? Halka sordunuz mu? Kime sordunuz?
Fizibilite yapmadan, bölgeyi tanımadan çalışmalar yaptıklarını söyleyen Sataloğlu,
“Beykoz’un kasasında para var diyerek önce yap sonra yık ile iş yapılmaz, yapılmamalı…Millet sofrası projesi inşaatı devam ediyor. İnşaat ihalesi açtığınız imarsız alanın olduğu bölgedeki yerden bahsediyorum. Yaklaşık 10 milyon lirayı dahi aşacak bir proje bu. Kendi yemeğini pişirecek ekonomik gücü olmayan ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek hizmeti yapacağınızı söylüyorsunuz.” dedi.
“Beykozlunun çalışacak işe ihtiyacı var. Beykozlu yiyecek yemeğini kendi evinde yapar. Beykozlu iş istiyor. Beykoz’un gelişmişliğini istiyor.”
Sataloğlu ; “Siz sürekli yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk istiyoruz. Farkımız işte bu.”diyerekbelediyenin Beykoz’da iş imkânlarını yaratamadıklarını sürekli yeşil alan çalışmaları ile zaman geçirdiklerini öne sürdü.
“Park ve bahçeler müdürlüğünün, 2019 yılı bütçesi başlangıç bütçesinden bahsediyorum sonradan dahil ettiğiniz ek bütçe var ya o hariçtoplamda yaklaşık 21 milyon lira idi ,2021 yılı bütçeniz ise 111 milyon lira yani müdürlüğün bütçesini 5 kat artırdınız, 17 yıllık iktidarınız sonunda sorunlara sorun katıp çözemeyen sizsiniz, çayır çimenle vakit geçirende sizsiniz. Beykoz zaten doğası ile yeşilliği ile İstanbul’un en güzel ilçesi.” şeklinde konuşan Sataloğlu, “Ahmet Mithat Efendi’nin söylediği gibi: “Dünyanın en güzel şehri İstanbul, İstanbul’un en güzel yeri Beykoz’dur.”dedi.
“Sayın başkan, Beykoz’da tam kapasiteli bir hastane yapacağız dediniz ne yaptınız?”
Sataloğu, “Üniversite ilçesi olan Beykoz’u bir teknoloji merkezi haline getireceğiz dediniz gördüğümüz sadece drone uçurarak çektirdiğiniz filmler oldu. Yapılacak olan festivallerle Beykoz’un ürünlerinin katma değerini artıracağız kırsal alanlardan başlayarak turizm sirkülâsyonu ile Beykoz’un zenginliğini arttıracağız dediniz.Zenginliği artanlar oldu doğru ama Beykozlumu değil mi köyleri dolaşın göreceksiniz.”sözlerine şunları ekledi:
“ Bisiklet var akılda kalan başkada bir şey yok. İlk 15 yıllık iktidarınızda aşure ile övünmüştünüz, yeni yönetim olarak ilk 100 günde vizyonunuz ortaya çıkmıştı, ilk 500 gün de ise akıbetiniz belli oldu, siz de 5. yılın sonunda bisikletlerinize binip gideceksiniz.İmar konusunda her yıl Ankara’dan gelip imar müjdesi vere vere 17 yılı geçirdiniz.Beykozlu artık bunlara inanmıyor. Vatandaşın taleplerini duymazlıktan gelip masa başında yapılan planları başarı diye halka anlatıyorsunuz. Çavuşbaşı halkı tedirgin,onların sesine kulaklarınızı tıkadınız. Çavubaşında planları yaparken muhtarları neden dinlemediniz. Çavuşbaşında Fatihmahallesi,Yavuz Selim ,çiftlik ,baklacı ve görelemahallellerinin imar planlarının yapımı için hizmet alımı yapıp 75 gün süreli iş için 310 bin lira +KDV ödeyerek plan yaptıran siz değilmisiniz.”
Sataloğlu, 75 gün süreli bir hizmet alımı yapıp söz konusu mahallelerin yaklaşık 3.275,36 hektarlık alandan bahsediyorum dikkat edin lütfen diyerek, bölge halkının tepkilerine ve itirazlarına dikkat çekti.
“Bölge halkı için hazırlanmayan bu planları kimler için hazırlattınız. Sahaya çıkıp neden savunamıyorsunuz yaptığınız işi? “
Sataloğlu konuşmasında “Yine imar planlarının hazırlanması hizmet alımı yaptırdığınız bu şirketin sahibinin farklı bir şirketinden 2020 yılında Çubuklu B bölgesi riskli alan hak sahipliğinin tespiti işi için hizmet alımı gerçekleştirdiğiniz,Çubuklu B bölgesi riskli yapı alanlarında Beytaş ile imzalanan protokol doğrultusunda vatandaşlar ile görüşmeler yapıyorsunuz nasıl bir proje olacak vatandaşa ne verilecek karşılığında ne alınacak hepsi belirsiz…” diyerek tedirginliğini ifade etti.
“Tokatköy bölgesine gelelim, burada ne yapıyosunuz?” sorusunu yönelten Sataloğlu, “Beykoz Tokatköy’de 487 ada, 3 parselde yapılması planlanan “Şehr-i Sitare” projesi vardı. Seçimlerde İBB yönetimi değişince bu proje iptal oldu. KİPTAŞ’tan alınıp, TOKİ’ye bağlanan Tokatköy dönüşüm alanında vaatler çöp oldu. Emekler boşa gitti. Gittiniz… Tokatköy’de, vatandaşın evlerinin ölçümü gerçekleştirdiniz, doğalgaz var mı, camlar pimapen mi, evin içerisinde klima var mı gibi araştırmaları dahi yaptınız.
“Vatandaş tedirgin başını sokacağı sadece bir evi var. Evlerin yıkım bedelleri ile birlikte yüzde kaç indirimle vatandaşa satmayı düşünüyorsunuz?”
Tokatköy’de dönüşüm yapılacak 487 ada 3 parsel de oturan yüzlerce hanenin yaklaşık yüzde 70’i Asgari ücretli çalışan olduğunun altını çizen Sataloğlu, “Net 2 bin 825 TL geliri olan ve zorunlu ihtiyaçlarını dahi zar zor karşılayan bankalara borçları olan ailelerdir bunlar.Toki dairelerinin, evlerin yapım bedeli üzerinden satacağı da meçhuldür.Vatandaş tedirgin..korku içinde bekliyor.”dedi.
“Mevcut evinin değerini kaç liradan sayacaksınız, projede yapılacak daireyi vatandaşa kaça satacaksınız, vatandaşı ne kadar borçlandıracaksınız halka anlatın.”
Belediye yönetimine bir önerim getiren Sataloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Demokrasinin hayata geçirebileceği en uygun yapılar merkezi yönetime dayalı yapılardan ziyade yerel yönetim yapıları olarak kabul edilir. Bunun pratiğe dökülebilmesi yerel yönetimlerin etkili ve verimli hizmet üreten birer yönetim kurumuna dönüştürülmesi ile mümkün olabilir. Bunun için yerel yönetimlerin kendi içinde demokratik değerlere dayalı bir yapıya oturtulması son derece önemlidir.
Gelin belediye bütçesinin %15’lik kısmını tamamen mahallelerin doğrudan taleplerine göre belirleyin. Katılımcı bütçe uygulamasını Beykoz’da yapalım. Beykozlunun belediye bütçesinin yapımında söz hakkı olsun. Harcamaların bir kısmı bu önceliklere göre yapılsın. Hesap verebilirlik ve kapsayıcılık ilkelerini öne çıkaran projeler iledayanışma ve uzlaşma kültürü gelişecektir. Beykozlu harcanan paranın nereye gideceğini belirlesin. Söz sahibi olsun.”
Sataloğlu son olarak konuşmasını bitirmeden önce şu sözleri ekledi:
“İmar sorununun halk yararına çözüm bulduğu, yoksulluğun, işsizliğin, uyuşturucunun son bulduğu, kaynakların tamamının halk için kullanılarak verimli projelerin gerçekleştiği bir Beykoz umuduyla, herkese tekrar teşekkür ediyorum.”